Duterteovi Filipini imaju 10. najbrži ekonomski rast u svijetu

Svijet

Prema nedavno objavljenim podacima Svjetske banke, Filipini se nalaze na 10. mjestu, ove godine Filipine očekuje ekonomski rast između 6,5 i 7,5 odsto. To je skoro dvostruko više od dugogodišnjeg rasta koji ova zemlja imala

U periodu između 1982. i 2017. bruto društveni proizvod Filipina u prosjeku je iznosio 3,68% dostigavši rekord od 12,4 odsto u poslednjem kvartalu 1988.

– Duterteovi krvavi obračuni sa narko bandama možda jesu ubili demokratiju, ali nisu uticali na dinamičnu ekonomiju ove zemlje -komentarišu američki mediji.

Filipinska ekonomija je izvukla korist iz stabilnog makroekonomskog okruženja, niske inflacije i niskog javnog duga u odnosu na BDP. Ujedno, i oživljavanje azijskopacifičkog regiona podstaklo je izvoz, koji učestvuje u trećini BDP.

Duterteova politika nije podrila ekonomski rast, ili nije još, komentariše Forbs, ali ukazuje da se osjeća uticaj na tržištu kapitala, koje nije ostvarilo potencijal koji ima u regionu.  Procjena Transparensi internešenela kaže da su Filipini pod Duterteom postali koruptivniji i manje konkurentni.