Kina i Rusija uzbrzavaju “dedeolarizaciju”: Kupuju zlato umjesto američkih obveznica

Svijet

Kina i Rusija vrše ubrzanu “dedolarizaciju” i kupuju zlato kako bi se oslobodile mogućih geopolitičkih pritisaka SAD.

“Prodaja obveznica SAD i njihova zamjena za zlato glavni su instrumenti procesa dedolarizacije”, navela je agencija “Blumberg”.

Trgovinski rat koji su SAD povele protiv Kine, natjerao je Peking da počne da se oslobađa zavisnosti od dolara. Moskva je već ranije gotovo u cjelosti prodala svoje američke državne obveznice i zamijenila ih zlatom.

Prema zvaničnim podacima, Rusija je nivo tih obveznica koji je iznosio više od 100 milijardi dolara vrijednosti svela na svega 15-ak milijardi dolara od uvođenja zapadnih sankcija zbog dešavanja u Ukrajini.

Prema podacima ruske Centralne banke, zlatne rezerve te zemlje dostigle su 107,85 milijardi dolara. Tako sada nema preozbiljnog finansijskog rizika za Ruse u slučaju da se SAD odluče za blokadu ruskih finansija u sklopu nekog jačanja tih sankcija.

Portal “Geopolitika” navodi da se i druge zemlje koje su vlasnice američkog “dužničkog portfelja” nastoje riješiti tog bremena – prije svega Saudijska Arabija i Japan.

Ekonomisti se slažu da kupovina zlata, što Kina i Rusija ubrzano rade, pomaže u “dedolarizaciji” i skidanju rizika od blokade sredstva, koje bi mogao da preduzme Vašington.

Cijena zlata je prošlog mjeseca dostigla šestogodišnji maksimum.