Britanska prehrambena industrija zbog manjka radnika pada za trećinu

Svijet

Prehrambena industrija u Velikoj Britaniji upozorava da nedostatak radne snage zbog Brexita može trećinu poslovanja učiniti neodrživim

Udruženje proizvođača hrane i pića saopštila je u četvrtak da se njihov sektor suočava s ubraznim približavanjem nedostatku radne snage te kvalifikovanih radnika s određenim vještinama.

U njihovom istraživanju gotovo polovina od svih ispitanih poslodavaca reklo je da građani EU koji rade za njih u Britaniji razmatraju odlazak. Pritom je njih 31 odsto kazalo da su neki njihovi radnici iz EU napustili zemlju.

Udruženje je pozvalo britansku vladu da garantuje prava građanima iz svih zemalja evropskog privrednog prostora.

„Samo je pitanje vremena kada će nesigurnosti na koje su upozorili poduzetnici rezultirati nepovratnim odlivom radnika. Bez naše posvećene i cijenjene radne snage nećemo biti u mogućnosti hraniti naciju”, kazao je generalni direktor udruženja Jan Rajt.

U aprilskom izvještaju Odbora za okolinu, hranu i poljoprivredu stoji da postoji opasnost da trenutni problem preraste u krizu, ako se hitnim mjerama ne popune manjkovi u ponudi radne snage.

“Nakon što napustimo EU, moramo imati imigracijski sistem koji će djelovati u najboljem interesu Velike Britanije. Ključni za razvoj toga će biti i mišljenja i stavovi iz brojnih firmi, uključujući poljoprivredni, sektor hrane i pića te prizvodni sektor “, istakao je portparol Vlade.

Kako je napomenuo, inicijalni prijedlozi za taj sistem biće objavljeni na jesen, no ističe kako je već sada jasno da će postojati razdoblje za implementaciju nakon izlaska iz EU kako bi se ‘izbjegli veći rizici za poslovne subjekte’.

U dužem razdoblju, iz Udruge proizvođača hrane i pića kažu da prihvaćaju činjenicu da će biti manji broj radnika iz zemalja EU.

“Naš lanac snabdjevanja svjestan je očekivanja da smanji oslonac na radnike iz EU te je usredsrijeđen na školovanje i usavršavanje gdje god je to moguće na lokalnoj razini u Velikoj Britaniji, sa snažnim naglaskom na izgradnji vještina kroz osposobljavanje i ulaganje u tehnologiju za podršku automatizaciji”, kažu iz udruge.