Putinova procjena: Sankcije su udar na nas

Svijet

Tačnu sumu je teško izračunati, jer je sa sankcijama pala cijena nafte, što je dodatno oslabilo rusku ekonomiju koja se nalazi u recesiji od početka 2014. godine

U vrijeme kad šefovi država i vlada EU produžavaju sankcije Rusiji na još pola godine, Istočni komitet Njemačke ekonomije je došao do užasavajućeg zaključka: ukupna šteta od ekonomskih sankcija za EU, Rusiju i susjedne države dostigla je, nakon tri godine, dvocifren broj, ako ne i trocifren, u milijardama eura, navodi se u analizi Istočnog komiteta.

Kako piše njemački list Handelsblat, radi se o posljedicama sankcija, koje su uvedene u ljeto 2014. nakon što je Krim ušao u sastav Rusije i recipročnih mjera Rusije — zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda iz SAD i EU. Tačnu sumu je teško izračunati, jer je sa sankcijama pala cijena nafte, što je dodatno oslabilo rusku ekonomiju koja se nalazi u recesiji od početka 2014. Ove faktore je praktično nemoguće razdvojiti.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin priznaje: „Sankcije su, prirodno, uticale na rusku ekonomiju, ali su najviše uticale na spoljnoekonomsku konjunkturu, uključujući pad cijena energenata“. On je prije dvije nedjelje tokom višesatnih odgovora na pitanja građana naveo da „UN smatra da su zbog sankcija izgubili od 50 do 52 milijarde dolara, dok su oni koji su uveli sankcije izgubili 100 milijardi“.

„To je mač sa dvije oštrice koji svima nanosi štetu“, ubijeđen je Putin.

O tome koliko je za tu štetu krivo nesprovođenje reformi i pad cijena nafte, a ne toliko sankcije, govore sljedeće cifre: od januara 2014. do decembra 2016. izvoz Njemačke u Rusiju se smanjio za 41, odnosno 42 odsto. Izvoz iz Kine, koja se nije pridružila sankcijama, smanjen je za isti taj period za 33 odsto.

Prilikom računanja štete od sankcija, eksperti iz SAD, Rusije i Njemačke polaze od toga da od 20 do 30 odsto gubitaka pri izvozu u Rusiju neposredno zavisi od sankcija i oko 20 odsto od pada ekonomije u Rusiji nakon 2013. godine.

Broj predstavništava njemačkih firmi u Rusiji smanjen je zbog ekonomske krize, sa 6.000 do 5.300. Prema proračunima, od sankcija je bilo izgubljeno 60.000 radnih mjesta, dok je smanjenje proizvodnje koštao biznis u Rusiji 13,5 milijardi eura. Slučajevi bankrotstva, na primjer magdeburške fabrike, za proizvodnju mašina „Vakoma prodakšen“, prema podacima Istočnog komiteta, očigledno su bili izuzeci. Od leta 2016. niska tačka pada u trgovini sa Rusijom je već prevaziđena. Međusobna trgovinska razmjena je otada opet porasla. Dok se izvoz naglo smanjivao, izgleda da zbog boljih uslova za rad investicije u Rusiju opet rastu. Prema podacima Istočnog komiteta, u Rusiji manje izvoze, ali i više proizvode. Otuda zalaganje da se etapno ukinu sankcije — u zavisnosti od napretka u realizaciji Minskog sporazuma za smirivanje stanja na istoku Ukrajine. Osim toga, Komitet želi ozbiljno da razgovara sa Komisijom EU i Evroazijskom ekonomskom komisijom o stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora od Lisabona do Vladivostka.

Oko 40 država svijeta učestvuje na različite načine u ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Pored Ukrajine, Norveške, Kanade, Japana i Švajcarske pod pritiskom EU pridružile su im se i kandidati za stupanje u EU, kao što su Albanija i Crna Gora, dok je Srbija to odbila. Protiv Rusije nisu uveli sankcije ni važne ekonomske sile kao što su: Kina, Indija, Brazil, Turska, Egipat, Izrael, Južna Afrika i Južna Koreja.