Britanski Red Rock oživljava bh. giganta Steelmin

Britanska kompanija Red Rock Resources sklopila je finansijski sporazum s firmom Steelmin, čiji je cilj da se naredne godine pokrene proizvodnja u ferosilicije (legura željeza i silicilije) u Jajcu

Očekuje se da godišnji prihod od proizvodnje bude 36 miliona eura, a dobit prije poreza oko sedam miliona eura.

Prema ovom dogovoru, Red Rock će osigurati 3,87 miliona eura koji će biti iskorišteni za obnavljanje i ponovno puštanje u rad pogona koji je je Steelmin ranije kupio u Jajcu.

Kompanija je već platila prvu tranšu od 2,7 miliona eura a pogon će biti pušten u rad početkom naredne godine. Red Rock će preuzeti za početak 16 posto udjela u Steelminu, a ukupno do 30 posto. Red Rock će, takođe, dobiti jedno mjesto u Upravnom odboru firme Steelmin.

Inače, kompanija Steelmin je osnovana 2011. na temeljima nekadašnjeg industrijskog giganta Elektrobosne, fabrike ferolegura, koja je bila jedna od profitabilnijih firmi u bivšoj Jugoaslaviji a zapošljavala je 3.000 ljudi.

Problem sa zemljištem dugo je kočio proizvodnju, jer vlasnici praktično nisu mogli prići pogonu, s obzirom da je okolno zemljište privatizovano. Iz firme Red Rock tvrde da je ovaj problem riješen i da će sa njihovim novcem proizvodnja krenuti punim kapacitetom a da će posao garantovati uspjeh i dobru zaradu.