Mercedes otvara i drugi pogon u Mađarskoj

Daimler u Kečkemetu pravi i drugu fabriku za auta B klase, u šta ulaže oko 800 miliona eura

Njemački automobilski konzorcijum Daimler (Mercedes-Benz) pravi i drugu fabriku u Mađarskoj vrijednu milijardu eura, u Kečkemetu (80 km od Budimpešte) i zaposliće, pored postojećih 4000 radnika, još  2500 novih. Iako će fabrika proizvoditi automobile Klase B i delove za njih, neće zaposliti samo radnike na traci, već i cijelo postrojenje računovođa, uprave i pomoćnog osoblja. Proizvodnja bi trebalo da krene 2020.

Mađarska je posljednjih mjeseci spustila nezaposlenost na stopu ispod četiri odsto. Istovremeno, stopa ekonomskog rasta iznosi 4,4 odsto (Slovenija raste 4,6; Češka 4,4 a Poljska rekordnih 5,2 odsto).

U Mađarskoj je nezaposlenost znatno snižena (3,8%) i zbog javnih radova koje provodi Orbanova vlada, ali Češka je ubjedljivi lider u Evropi: u martu svega 2,4 odsto, što je pet puta manje nego u Italiji ili deset puta nego u Grčkoj. Pri tom, ni Poljska, ni Češka kao ni Mađarska nisu usvojile evro. Dakle, nije presudna formalna pripadnost evrozoni, već ozbiljnost kojom se vodi monetarna politika.