Uvoz kafe u BiH skočio za 16 miliona

Tržište

Iako cijena kafe, kako na rafama, tako i u kafićima, iz godine u godinu raste, bh. građani se rituala ispijanja kafe ne odriču, naprotiv – uvoz kafe u BiH raste

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prošle godine vrijednost uvezene kafe od 106 miliona maraka bila je veća za 16 miliona nego prije dvije godine, pišu Nezavisne.

Da su bh. građani veliki ljubitelji kafe, potvrđuje i Dragana Šobota iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS.

– Kafa je jedan od omiljenih napitaka naših građana, nešto što se najviše naručuje u kafićima. Mnogo ljudi dan započinje s kafom, da li prije ili poslije doručka, a neizostavna je i u toku dana, u periodu između ručka i večere. Piju je i stariji i mlađi, u gotovo svim prilikama, bilo da je u pitanju opuštena sjedeljka i priča ili poslovni sastanak – navodi Šobota.

Zoran Petoš, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju za zaštitu prava potrošača „Don“ iz Prijedora, kaže da je ispijanje kafe tradicija našeg društva. Iako je kafa poskupjela u kafićima širom RS, u Banjaluci na pojedinim mjestima iznosi i dvije KM, naš narod se ne odriče te navike – tvrdi Petoš.

Navodi da se smanjuje broj ispijanja kafa u kafiću, da to više nisu dvije-tri dnevno, već jedna, a ove ostale popiju u kućnoj varijanti. Zaključuje da kod nas još ne prolaze razne zamjene za kafu, pijemo jaku kafu sa dosta kofeina, što je odraz naše tradicije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, samo u prvih pet mjeseci ove godine u BiH je ukupna količina uvezene kafe (odnosi se na kafu sa i bez kofeina, prženu, neprženu i dr.) iznosila 9,29 miliona kg, čija je vrijednost 50,2 miliona KM.

Prošle godine je u BiH ukupno uvezeno 24,05 miliona kg kafe, u vrijednosti 106 miliona maraka, što je za 16 miliona više u odnosu na 2014. godinu kada je u BiH uvezeno 22,96 miliona kg, ukupne vrijednosti 90,95 miliona KM. Na osnovu ovih podataka možemo zaključiti da je prosječna cijena uvezene kafe porasla za 0,46 KM/kg, sa 3,96 na 4,42 KM po kilogramu.

Kafa u BiH najviše se uvozi iz Brazila, Indije, Italije, Vijetnama, Hrvatske i Etiopije.

S druge strane, iz BiH ova namirnica putuje najviše u Sjedinjene Američke Države, Sloveniju, Kosovo, Austriju, Hrvatsku i Švedsku. Prema podacima UIO BiH, izvoz kafe se smanjuje, u prethodnoj godini je oko 208.000 KM manje izvezeno u odnosu na 2015. godinu.