EU planira sankcije na američki viski

Svijet

Evropska unija spremna je nametnuti protivmjere u roku od nekoliko dana ako Donald Tramp preduzme aktivnosti kako bi zaštitio američku industriju čelika, izjavio je predsjednik Evropske komisije, izvijestio je Gardian.

U jednom od najozbiljnijih upozorenja na odgovor na pitanje što će učiniti ukoliko Sjedinjene Države usvoje protekcionističke mjere, Žan – Klod Junker je kazao kako je EU “u povišenom raspoloženju za borbu”. Ciljevi mogu uključivati američki izvoz viskija.

Govoreći na vrhu G20 u Hamburgu, on je rekao: “Ne želim vam detaljno reći što ćemo uraditi. No ono što vam želim reći jest da u roku od nekoliko dana – za to nećemo trebati dva mjeseca – možemo reagirati protivmjerama. To vam govorim u nadi da sve ovo neće biti potrebno. Ali mi smo u povišenom borbenom raspoloženju. ”

Podstaknuta sporazumom o slobodnoj trgovini potpisanom ove sedmice s Japanom, EU je odlučna braniti multilateralni trgovinski sistem, a dužnosnici upozoravaju SAD da ne poduzimaju nikakve mjere ni protiv njemačke ni protiv kineske čelične industrije.

EU, što je razumljivo, vjerovatno će se osvetiti usredsređenjem na američke poljoprivredne proizvode. Dužnosnici su potvrdili da bi jedan od ciljeva mogao biti burbonski viski, jedan od glavnih izvoza države Kentucki, doma Miča MekKonela, čelnika američkog Senata.

Povjerenica EU za trgovinu Sesilija Malmstrom izjavila je kako je “izuzetno zabrinuta” zbog prijetnje SAD-a da obuzda uvoz čelika zbog nacionalnih sigurnosnih razloga, ukazujući kako bi taj korak mogao pokrenuti protekcionističke reakcije širom svijeta. Tramp je u aprilu pokrenuo pitanje uvoza čelika o čemu će najvjerovatnije izvijestiti u narednim danima.

Američki trgovinski zakon omogućuje predsjedniku da jednostrano “prilagodi” uvoz ukoliko Ministarstvo trgovine pronađe dokaze o prijetnji nacionalne sigurnosti od inostranih pošiljki.

Tramp je povukao novi transpacifični komercijalni sporazum, zamrznuo razgovore o dogovoru s 28 zemalja EU i podvrgao propitivanju uslove dugogodišnjih sporazuma s Kanadom i Meksikom.