Milijarder traži uvođenje poreza siromašnima

Milijarder Majkl Blumberg kaže da bi volio da podigne porez građanima sa niskim primanjima jer je to dobra stvar za ljude

Kako je rekao, to je u sklopu njegove brobe protiv šečera.

– Pitanje koje bi trebalo postaviti jeste – Želiš li dobro ovim ljudima? Želite li da žive duže? Nema sumnje –  rekao je.

– Ako podignete porez na slatke napitke, na primjer, ljudi će ih piti manje i nema sumnje da su pića puna šećera jedan od glavnih uzročnika gojaznosti i bolesti srca i raka i drugih bolesti – rekao je on.

Milijarder je uporedio američku vojsku sa industrijom uglja.

– Imamo puno vojnika u SAD u američkoj vojsci, ali ne bi trebalo da započnemo rat samo da bismo im dali nešto da rade, i to je upravo ono što se krije iza ’dobro, držimo se uglja koji ubija ljude jer ne želimo da rudari uglja izgube posao’.

Blumberg je bio žestoki zagovornik poreza na sokove. Prošle godine potrošio je 3 miliona dolara na reklamnu kampanju koja podržava porez na sokove u Čikagu. Kada je bio gradonačelnik Njujorka, pokušao je da zabrani pice u gradu, ali nije uspio.  On je, takođe, kritikovao nedavno smanjenje poreza od strane američkog predsjednika Donalda Trampa. Vjeruje da su to ekonomski neefikasne greške i da neće dovesti do znatno većih zarada.