Ko su Amerikanci koji su kupili Novu TV za skoro pola milijarde KM

Svijet

Investiciona kompanija KKR, preko firme United Group je postala vlasnik Nove TV, a platili su je 230 miliona eura. Osim Nove, među kanale koje će preuzeti u okviru iste transakcije spadaju i Doma TV, POP TV i Kanal A, te još neki kablovski kanali

KKR je u regionu prisutan i kao vlasnik N1 televizije, a ova golema investiciona firma samo je u medije i telekomunikacije uložila osam milijardi eura. Između ostalog, vlasnici su i kanala Sport plus kao i najvećeg bh. kablovskog operatera Telemaha.

Prethodno poznat i kao Kohlberg Kravis Roberts & Co, KKR je američki investicijski fond specijalizovan za preuzimanja – od svojeg osnivanja 1976. godine proveo je transakcije vrijedne 400 milijardi eura, piše hrvatski Tportal.

Firmu su osnovali Jerome Kohlberg, George R. Roberts i Henry Kravis, koji su prethodno radili u investicionoj banci Bear Stearns, u kojoj su se specijalizovali za preuzimanja s finansijskim polugama poput kredita. Vlasništvo je u najmanju ruku rascjepkano, ali u vlasničkoj strukturi dominiraju goleme investicijske banke poput Morgan Stanleyja, Merrill Lyncha i fonda Fidelity.

Čak 61 posto firme drže institucionalni ulagači. Oko 18 posto drži Morgan Stanley, bostonski FRM ima oko 13 posto udjela, a među prvih pet najvećih vlasnika je i Bank of America.

Od 1976. do danas njihova je firma provela 160 preuzimanja te su svake godine svog poslovanja, uz iznimku 1982. i 1990., proveli barem po jedno preuzimanje. Imaju urede u 13 zemalja svijeta, dok je sjedište firme u New Yorku. Tri osnivača više nisu jedini vlasnici.

Dionice kompanija ovog profila drage su i drugim fondovima pa su jedva dočekali njihovu inicijalnu javnu ponudu 2007., kada su upisali preko milijardu dolara svježeg kapitala. Dionice firme vrijede oko osam i pol milijardi eura, a njima se na njujorškoj berzi trguje od 2010. godine.

U našoj regiji poznati su poznatiji prije dvije godine, kada su se takmičili za preuzimanje Pivovarne Laško. Za nju su predali najbolju, ali neobvezujuću ponudu, pa im je Laško uzeo Heineken. Neobvezujuću ponudu predali su i za Mercator, koji je na kraju otišao u ruke Agrokora pod Ivicom Todorićem.

‘KKR ima listu medija i telekomunikacionih firmi koje je podržao kako bi rasli u sadašnjem digitalnom ekosastavu. Ulaganjem u kvalitetne lokalne i međunarodne sadržaje podržaćemo timove United Groupa da nastave nuditi različite i privlačne sadržaje svim kupcima u regiji. KKR, EBRD i United Group usko će surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi osigurali glatku tranziciju u skladu s evropskim standardima, poručio je u saopštenju prilikom preuzimanja Nove TV Jean-Pierre Saad, direktor u KKR-u.

Zanimljivo je što je KKR, u maju 2013. godine zaposlio penzionisanog generala američke vojske i bivšeg šefa CIA-e Davida Petraeusa, i to na poziciji predsjednika novoformiranog KKR Global Institutea.

Petraeus bi trebao pomoći investicionom timu i kompanijama u portfelju fonda u traženju novih investicijskih prilika, posebno na novim lokacijama. U decembru 2014. Petraeus je imenovan partnerom u KKR-u. (Tportal)