Windows Phone je i zvanično „mrtav“

Mobilna platforma kompanije Microsoft, jedina je koja je uspjela makar da se približi ozbiljnoj konkurenciji – iOS-u i Androidu, više ne postoji

Od 11. jula, Microsoft je prekinuo podršku za Windows Phone 8.1, što znači da više neće biti ažuriranja niti bezbjednosnih nadogradnji. Ovo posljednje je naročito važno, jer ste bez zaštićenog telefona laka meta hakera.

Iako je Windows Phone već neko vrijeme „mrtav“, budući da je njegov udio na tržištu prije godinu dana iznosio manje od jednog procenta, ovo je njegov definitivni kraj.

Originalno je predstavljen 2010. a tada je mnogo obećavao. Imao je elegantan interfejs koji se vizuelno razlikovao od iOS-a i Androida i na svojoj strani inicijalno imao jake kompanije, uključujući HTC, Samsung i LG.

Međutim, broj aplikacija za ovu platformu nikad nije uspio ni da se približi Apple-ovim i Google-ovim. Polako, ali sigurno, developeri su prestali da se bave aplikacijama za Windows Phone i Microsoft je odustao – prvo od Lumia linije, a onda i od tog softvera.

Ipak, kompanija i dalje podržava Windows 10 Mobile, nasljednik Windows Phone-a. Problem je u tome što je vrlo mali broj telefona na Windows Phone 8.1 sposoban za prelazak na Windows 10 Mobile.

Ovako, kako trenutno stvari stoje, možemo očekivati da u skorijoj budućnosti iOS i Android neće imati ozbiljnu konkurenciju.