Windows sa desktopa stiže i na smartfone

Na WinHEC konferenciji u Šenženu u Kini ove nedjelje Microsoft je najavio da će desktop aplikacije raditi i na ARM procesorima koji se nalaze u skoro svakom mobilnom uređaju i to kroz partnerstvo sa Qualcomm-om

Microsoft se udružio sa proizvođačem Snapdragon čipova da iskustvo “Windows-a 10” sa desktopa prenese na smaprtfone i druge mobilne uređaje.

Ovo je važno jer ovo nisu samo touch-friendli “Windows Universal apps” već punopravni programi za produktivnost, a kompletan Office će biti dostupan za telefone što znači da ćemo doživjeti potpuno Windows 10 desktop iskustvo na telefonima, ultra-portabl laptopima, tabletima, itd.

Novi proizvod će pokretati Qualcomm ARM SoCs, a Microsoft aplikacije će se pojaviti zajedno sa Universal Windows platformom (UWP), a programeri po svemu sudeći neće morati ništa mijenjati u aplikacijama kako bi se osiguralo da to sve radi na novom hardveru.

Čini se da je plan kompanije da Windows postane pravi ”višeplatformski” operativni sistem, a da bi već naredne godine mogao biti predstavljen novi Surface Phone sa standardnom verzijom Windows-a 10.