Huawei ugrozio Apple na drugom mjestu prodaje

Mobilni

Apple je tokom drugog kvartala prodao tek dva odsto više iPhone modela, ipak uspijevajući da pobijedi prognoze analitičara

S druge strane, Huawei je prodao čak 20 odsto više telefona, oko 38 miliona za tri mjeseca, što ga je dovelo na korak od Apple rivala, koji je prodao između 40 i 41 milion iPhone modela, po Canalys i Strategy Analytics izvještajima, objavio je Business Insider.

Prema ovim istraživačkim kompanijama trend na tržištu je isti što se udjela i rasta kompanija tiče, ali se razlikuje porast broja isporuka telefona – po Canalys istraživanju je to četiri odsto, a po Strategy Analytics oko 5.5.

Prema istraživanju Strategy Analytics kompanije Apple je pao s tržišnim udjelom sa 12 na 11.4 odsto, dok je Huawei porastao sa devet na oko 10.7. Ipak, Huawei će morati još dosta da radi i sad sve zavisi od toga koliko će uspješan biti iPhone 8.

Ukoliko taj model ne bude napravio „bum“ u nekoliko narednih kvartala očekuje se smjena Huawei i Apple kompanija na broju tri i dva. Kao najjači modeli u prethodna tri mjeseca za kineskog proizvođača navedeni su Huawei P10 i Huawei Mate 9, osnovni model.