SAD od Rusije kupile 2,2 puta više uranijuma nego 2022.

Svijet

ZAPADNE zemlje, a posebno SAD, zavise su od ruskog uranijuma, objavila je američka novinska agencija Bloomberg.

         „Ruska korporacija Rosatom je i posle 18 meseci nakon početka specijalne operacije i dalje najveći svetski proizvođač uranijuma. Još snabdeva bezmalo četvrtinu od 92 američka nuklearna reaktora i desetine drugih atomaskih elektrana u Evropi i Aziji“, navela je.

         Bloomberg je ukazao da zapadne vlade izbegavaju da uvedu sankcije Rosatomu jer bi to nanelo veću štetu njihovim ekonomijama nego ruskoj.

         „Plaćamo cenu prevelikog oslanjanja na Moskvu u domenu nuklearnog goriva. I ne samo mi, ceo svet“, rekao je Pranaj Vedi, savetnik za nuklearna pitanja u Savetu Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

         Situacija se dodatno zakomplikovala posle vojnog udara u Nigeru, na čijoj teritoriji se nalazi oko pet odsto svetskih rezervi uranijuma.

         Bloomberg citira bivšeg zamenika američkog sekretara za energetiku Dena Ponemana: „Zapadne zemlje će biti pred neprijatnim izborom – ili da nastave saradnju sa Rusijom ili da ugase reaktore. Zapadu će, u najboljem slučaju, biti potrebno oko pet godina da prevaziđe zavisnost od Rosatoma“.

         SAD su u prvoj polovini 2023-će od Rusije kupile 416 tona uranijuma, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine.

          To je najveća količina od 2005. godine, a Vašington je za nju platio 696,5 miliona dolara.