Vraćaju se Googleove naočale

Dvije godine nakon što je cijeli projekat otkazan, Google ponovo vraća svoju kameru koja se nosi na licu, a koja bi se trebala koristiti u tvornicama i drugim sprecifičnim radnim mjestima

Originalne naočale Google Glass su stigle s ogromnim publicitetom, ali su brzo naišle na brojne probleme, kako tehničke prirode tako i zato što su mnogi ljudi reagovali dosta negativno kada ih se snimalo bez dozvole, piše Mirror.

Pretpostavljalo se da će cijeli projekat Glass završiti zakopan negdje duboko u arhivima, ali pokazalo se kako je Alphabet, kompanija koja posjeduje Google, okupila maleni tim inženjera da nastave raditi na njemu.

Objavljeno je kako je u prodaju pušten Google Glass Enterprise Edition.

Radnici na brojnim poslovnim poljima, poput proizvodnje, logistike, terenskih usluga i zdravstva kažu kako im je korisno da mogu konsultirati nosivi uređaj dok su im ruke zaposlene – objasnio je voditelj projekta Jay Kothari. Zbog toga smo proveli posljednje dvije godine blisko sarađujući s mrežom od preko 30 stručnih partnera kako bi izgradili posebno prilagođena softverska i poslovna rješenja za Glass.

Originalne Google naočale Glass su zahtijevale od korisnika da se upišu u program, plaćaju visoku članarinu i pomažu u razvoju projekta. Nove naočale se nastavljaju na to, ali s bržim procesorom, boljom kamerom i dugotrajnijom baterijom.

U dvije godine od kada je Glass prvi put objavljen, stavovi prema kamerama na licu su se promijenili. Tako je i Snapchat lansirao vlastitu seriju naočala s kamerom.