Fleming Ornskov: Svi treba da se ugledamo na Federera

Ornskov, direktor kompanije za proizvodnju lijekova „Shire“, koja vrijedi 50 milijardi dolara, savjetuje da volimo to što radimo

Ova kompanija poznata je po pravljenju ADHD lijekova (za poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje – odnosno hiperkinetički poremećaj), a fokus im je i na rijetkim bolestima kao što je  hemofilija (oboljenje krvi). Ornskov sebe i dalje smatra ljekarom. Iako odavno više ne pregleda pacijente, stalno iznalazi nove načine da u svom poslu primijeni ono što zna i što neprekidno uči.

„Radite ono što zaista volite i ka čemu vas vuče strast. Postoji mnogo poslova koje možete da radite, čini vam se da u svakom možete da se pronađete, što samo može da vas zbuni. Ako znate tačno šta vam leži i u čemu ste dobri, manje ćete da lutate na svom putu karijere. Ako sami niste sigurni, konsultujte se sa kolegama (sa fakulteta ili sa posla), sa profesorom, šefom, pa i prijateljem. Mnogi stručnjaci predlažu da nađete mentora.

„Ne radite ono što već svi drugi rade.“ Ornskov ima djecu, i ovo je savjet koji i njima daje, posebno jer se djeca svakodnevno upoređuju sa svojim vršnjacima, i međusobno vrše pritisak oko toga šta je i ko je popularan.

„Nemojte pratiti novac.“ I dok možete da zarađujete veliki novac u nekim oblastima, vjerovatno nije vrijedno toga ako ne volite to što radite. „Nemojte se baviti ekonomijom ili računarima samo zato što mislite da će vam to donijeti mnogo novca, ako mrzite te oblasti, automatski vam neće ići dobro, i neće biti dobro po vaše zdravlje.

Ornskov je dao primjer Rodžera Federera, koji je sa 35 godina osvojio svoj osmi Vimbldon. Jasno je kao dan da Federer voli to što radi.

„Mislim da je Federer počeo da vježba tenis sa 8, 9 godina. I sada, kada ga pogledate u lice, vidite da i sa 35 obožava to što radi,“ kaže Ornskov. A to sa sobom nosi sate i sate vježbanja svakog dana, ograničeno vrijeme koje može da posveti svojoj porodici, stres, povrede, medije… „Kada ga pogledate jasno vam je da voli igru. Ne mislim da poslije meča kaže: „Evo još 100.000 dolara na mom bankovnom računu.“ (Business Insider)