Evropi treba 300 milijardi eura ako želi superbrzu 5G mrežu

Tehnologija

Evropa treba da upumpa 300 milijardi eura (355 milijardi dolara) u telekomunikacionu infrastrukturu do 2025. godine ako želi da uvede superbrzu 5G mrežu u 27-člani blok, kako bi podstakla ekonomski rast i iskoristila potencijal te tehnologije, prema danas objavljenoj studiji konsultantske kuće BCG.

Studija, koju je naručila grupa za lobiranje u telekomunikacijama ETNO, stiže u vrijeme kad Evropska unija polaže nade da će je 5G izvući iz recesije izazvane pandemijom kovid-19 i da će joj omogućiti da preuzme vodeću ulogu u oblasi Interneta stvari, odnosno uređaja povezanih na mrežu, prenosi Rojters.

Međutim, telekomunikacioni operateri u EU nisu voljni da ulažu u 5G mreže, koje bi mogle da podrže pametne fabrike i autonomne automobile, zbog velikih izdataka, i navode da ih stroga antimonopolska pravila EU sprečavaju da udruživanjem snaga uđu u ove skupe projekte.

„Potrebno je 150 milijardi eura da se u Evropi ostvari potpun 5G scenario, dok je dodatnih 150 milijardi eura potrebno da se završila nadogradnja fiksne infrastrukture za gigabitne brzine“, navodi se u izvještaju.

Telekomunikacioni operateri su razočarani i zbog kašnjenja tendera za 5G spektar, odnosno za dodjelu frekvencija, zbog preusmjeravanja fokusa država članica na pandemiju.

U studiji se predlaže nekoliko mjera koje bi vlade i regulatori mogli da primijene za jačanje telekomunikacione industrije.

„Jedan od tih koraka je prihvatanje novih modela vlasništva, uključujući svojevoljno dijeljenje infrastrukture, što može da ubrza uvođenje mreže, da smanji ukupan uticaj na životnu sredinu i poveća transfer znanja među partnerima“, navodi se u izvještaju.

Ublažavanje pravila kako bi se omogućilo pružaocima telekomunikacionih usluga da sarađuju i koinvestiraju, ili odvajanje izgradnje infrastrukture od djelatnosti pružanja telekomunikacionih usluga preduzeća, takođe su neki od predloga iznijetih u studiji.

Na kraju, predlaže se da se evropskim operaterima dozvoli da monetizuju promet podataka na svojim mrežama kako bi sustigli rivale kao što su Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i drugi tehnološki giganti.

Izvor: Bankar.rs