Rusija: Prosječna proizvodnja nafte iznosi 10.9 miliona barela dnevno

Tržište

Proizvodnja nafte u Rusiji u junu 2017. godine na dnevnom nivou ostala je na nivou mjeseca maja i iznosila je 10.946 miliona barela dnevno, dok je u maju taj pokazatelj iznosio 10,947 miliona barela

Ministar energetike, Aleksandr Novak iznio je podatke o proizvodnji nafte u Ruskoj Federaciji za mjesec juli. “Trenutno imamo smanjenje u odnosu na oktobar prošle godine, u iznosu od 300 hiljada barela, a navedenu brojku držimo od mjeseca maja. Trenutna ukupna dnevna proizvodnja iznosi 10,947 miliona barela dnevno”, rekao je ministar Novak, a prenosi ruski list Kommersantъ.

OPEC je u junu premašio vlastite zadane kvote proizvodnje nafte, bez obzira na deklarirane mjere o balansiranju tržišta i smanjenju proizvodnje nafte zajedno s Rusijom. Zemlje koje su prekršile navedeni sporazum su Libija i Nigerija, koje ne učestvuju u sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte, ali u praksi isti podrivaju. Sada pred Rusijom i zemljama OPEC-a ostaje izbor – ili napraviti nove korake po pitanju smanjenja proizvodnje nafte ili priznati kako je navedeni dogovor jednostavno neuspješan i postepeno izaći iz navedenog sporazuma.