Britanski farmeri sele njive na istok jer ne dolaze radnici

Samo voćari godišnje traže 29.000 radnika, većinom iz Poljske, Rumunije i Bugarske, a sve manje dolaze zbog slabe funte

Ako neće Muhamed brdu, onda će brdo Muhamedu – izreka je o kojoj sve više razmišljaju britanski poljoprivrednici suočeni s drastičnim padom radne snage s evropskog istoka.

Naime, Poljaci, Bugari i Rumuni sve manje odlaze na sezonski rad na engleska polja, ponajviše zbog drastičnog pada vrijednosti funte nakon prošlogodišnje britanske odluke o napuštanju Evropske unije. Kako bi nadoknadili taj problem, dio poljoprivrednika razmišlja o preseljenju plantaža u istočnoeuropske države. Ako nedostatak radne snage postane izraženiji, Tim Chambers, vlasnik kompanije W. B. Chambers & Son, razmatra preseljenje proizvodnje malina u Poljsku, pa čak i prodaju dijela zemlje u Engleskoj.

– Ako ne osiguramo dotok radne snage, moraćemo prilagoditi i restrukturisati naše poslovanje te prebaciti dio proizvodnje u inostranstvo – tvrdi za Reuters Chambers.

Iako je ove godine uspio pronaći 1200 radnika – pretežno Bugara – za berbu malina, prvi put nije imao listu čekanja. Nacionalno udruženje britanskih poljoprivrednika tvrdi da je od početka godine do maja broj stranih sezonskih radnika pao za 17 posto, a na britanskim poljima u maju je nedostajalo 1.500 radnika od potrebnih 9.411 ljudi.

Samo voćarstvo Ujedinjenog Kraljevstva godišnje potražuje 29.000 sezonskih radnika, a glavnina je do sada dolazila iz Poljske, Rumunije i Bugarske. Iz voćarskog udruženja tvrde kako se udio stranih radnika koji trenutno rade u Britaniji, a namjeravaju se opet vratiti, smanjio sa nekadašnjih 70 na 35 posto.

“Nekada smo imali 10 kandidata za jedno radno mjesto. Sada imamo samo tri”, kaže Laurence Olins, predsjednik udruženja. Prema njegovom mišljenju, samo će dio proizvođača moći preseliti plantaže u inostranstvo. Nemaju svi farmeri mogućnost odlaska na kontinent. Ako neće biti radnika, većina proizvođača moraće zatvoriti posao – ocjenjuje Olins. A oni koji presele neminovno će tražiti višu cijenu za svoju robu. Procjene udruženja govore da će britanske maline i jagode s istoka EU biti skuplje između 37 i 50 posto.