Apple povlači iPod, ostaje samo jedan model

Gadget

iPod postaje „ugroženi“ gedžet. Na sajtu kompanije Apple više se ne mogu poručiti iPod nano i iPod shuffle, a jedini iPod koji je još uvek dostupan kupcima je iPod touch.

Iz kompanije su potvrdili da je obustavljena proizvodnja ovih modela.

“Uprošćavamo kolekciju muzičkih plejera i ostavljamo u proizvodnji samo dva modela iPod touch“, rekli su iz kompanije.

Dodali su takođe i da će im ovo pomoći da se fokusiraju na iPod touch, trenutno najpopularniji iPod. Potrošačima će biti ponuđeno više memorije, dakle, biće povećana s 16 GB na 32 GB, uz nepromijenjenu cijenu.

iPod nano pušten je u prodaju 2005. godine, a od tada je redizajniran sedam puta, sve do poslednjeg modela, koji neodoljivo podsjeća na minijaturni ajfon.

iPod shuffle je takođe doživio mnoge promjene, redizajniran je četiri puta, od kada je lansiran 2005. Tada je izgledao kao USB, zatim mu je dodata „štipaljka“, treća generacija je razbesnila sve pošto je bila bez dugmića, a četvrta je u suštini manja verzija drugog modela.

Nema potrebe za tugom, kažu stručnjaci. Nestanak iPoda bio je neizbježan. Nosioci profita kompanije Apple su trenutno iPhone, iPad i Apple Watch, a u takvom poretku nema mjesta za muzičke plejere.

Touch verzija živi još malo, ali dani su odbrojani i za nju, a kada se i ovaj model povuče, to će biti to za iPod.

Zahvalnost mu svakako dugujemo. Ovaj muzički plejer spasio je kompaniju Apple i u neku ruku, promijenio svijet. Da se nije pojavila ova spravica, danas ne bismo imali ni iPhone ni iOS.