Sedam najuticajnijih gedžeta svih vremena

Sajt Curious-mob objavio je nedavno listu najuticajnijih gedžeta svih vremena. Svaki od njih se mogu koristiti za zabavu ali i pored toga oni imaju svoju svrhu i upotrebnu vrijednost

Segway
On ima dva točka platfornu za stajanje i radi na baterije. Svrha uređaja je da brže stignete na željeno mjesto i da ne morate mnogo da hodate. Smatra se pretečom modernog hoverborda.

Replikator
3D štampači uzimaju velikog maha posljednjih godina. Markerbot replikator je nešto najbliže tome i koristi tehnologiju indžekt štampača za modeliranje vruće plastike u trodimenzionalne oblike.

Dron DJI Phantom
Ova naprava veoma je popularna širom svijeta, a koristi se za snimanja svečanih trenutaka, razglednice i reportaže, novinarstvo, dostavu, u ratne svrhe… DJI Phantom je jedan od najboljih modela dovoljno ’pametan’ da detektuje prepreke pred sobom bez da je vođen ljudskom rukom. Odličan je za ljude koji nemaju iskustva sa ovim napravama.

Nest termostat

nest termostat
Era pametnih kuća je već počela, a budućnost je u tome da naši domovi budu povezani sa nama određenim aplikacijama kako bismo stvari mogli da završimo i prije nego dođemo kući. Ovaj termostat radi po istim principima i grije i hladi kuću, a takođe ima interaktivan ekran i softver za pametne telefone. Gugl je kupio kompaniju koja je napravila Nest prije dvije godine i planira da nastavi da ulaže u ovu tehnologiju.

IBM Model 5150
Sajt koji je izbacio ovu listu svrstao je i jedan od prvih i najpopularnijih modela PC-a na tržištu koji je predstavljao revoluciju. Nakon što je izašao u slobodnu prodaju 1981. godine bio je prvi koji je široko dolazio do domova i kancelarija za svakodnevnu upotrebu. Operativni sistem DOS prodavan je odvojeno, a kasnije je postao jedan od najpoznatijih sistema.

Oculus Rift

oculus-rift

Virtuelna realnost otvorila je vrata potpuno novih digitalnih svijetova, a to je uradio i Oculus sa svojim VR hedsetom. Biće upamćen kao jedan od pionira ovih platformi uz HTC Vive. Fejsbuk je napravio investiciju od dvije milijarde u ovu tehnologiju.

iPhone
Kompanija Epl je lansirala prvi telefon 2007. godine i u potpunosti promijenila komunikaciju i tržište. On je uveo Epl prodavnicu i aplikacije koje su zauvijek promijenile naš svijet i pomažu nam u svakodnevnim zadacima. Na samom vrhu ove liste je zato najpoznatiji telefon, ideja čuvenog Stiva Džobsa zahvaljujući kojem pametni telefoni danas izgledaju ovako. (BizLife)