ECB spremna da toleriše veću inflaciju, blago smanjuje kriznu kupovinu obveznica

Eurozona

Evropska centralna banka (ECB) poručila je u četvrtak da je spremna privremeno da toleriše ubrzani rast cijena u eurozoni, ali planira blago da smanji kupovinu obveznica do kraja godine, ocijenivši da time neće dovesti u opasnost povoljne uslove finansiranja.

Centralna monetarna institucija eurozone zadržala je kamatnu stopu za refinansiranje banaka na nula posto i kamatnu stopu na depozite na minus 0,5 posto.

U ECB-u očekuju da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjem ili još i nižem nivou dok inflacija ne dostigne ciljanih dva posto “znatno prije kraja” 2023. godine i kroz duže vrijeme do kraja tog razdoblja.

“To bi moglo implicirati i razdoblje u kojem će inflacija biti umjereno iznad ciljanog nivoa”, istakli su.

I dalje će kupovati obveznice u sklopu ‘standardnog’ programa podsticanja ekonomskog rasta i inflacije u vrijednosti 20 milijardi eura mjesečno, sve dok bude potrebno kako bi se pojačao efekt sniženih kamatnih stopa i neposredno prije njihovog podizanja.

Do kraja godine blago će smanjiti kupovinu obveznica u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), budući da to po njihovoj procjeni neće dovesti u pitanje očuvanje povoljnih uslova finansiranja u eurozoni.

“Na temelju zajedničke procjene uslova finansiranja i prognoza inflacije Upravno veće procjenjuje da se povoljni uslovi finansiranja mogu sačuvati i umjereno smanjenom vrijednošću neto kupovine imovine u sklopu PEPP-a u poređenju s prethodna dva tromjesečja”, navode.

Ponovili su i da će krizni program ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura ostati na snazi barem do kraja marta 2022. odnosno dok ne ocijene da je krizna faza pandemije završila.

Izvor: Seebiz