Kina se bori da ostane na kolosjeku rasta

Svijet

Aktivnost kineskih fabrika usporila je u julu, pošto je izvozna tražnja oslabila, a splasnuo je i zamajac u uslužnim djelatnostima

To ukazuje, prema ocjeni agencije AP, na to da se druga najveća ekonomija svijeta bori da ostane na kolosjeku.

Mjesečni indeks menadžera nabavke skliznuo je na 51,4 poena ovog mjeseca sa nivoa od 51,7 bodova iz juna, na ljestvici od 100 bodova na kojoj cifra iznad 50 pokazuje ekspanziju.

Ipak, ovo je 12. mjesec uzastopno da kineske fabrike bilježe ekspanziju, prema podacima koje je prikupila Federacija za logistiku i nabavku, a koji su objavljeni na zvaničnoj internet stranici Kine, dodaje AP.

Izvještaj je pokazao da su nove narudžbine iz inostranstva pale jače nego ukupne nove porudžbine.

Džao Ćinge iz Državnog zavoda za statistiku kaže da su, pored toga, na sporiji rast fabričke proizvodnje uticali i drugi faktori, poput jakih kiša i poplava u nekim dijelovima Kine, zatim visoke temperature u drugim regionima, kao i rutinski remont opreme u pogonima.

Ogroman kineski proizvodni sektor zapošljava desetine miliona radnika, pa se ovaj indeks pažljivo prati kao rani pokazatelj zdravlja ekonomije. Ranije ovog mjeseca, zvanični podaci su pokazali čvrst privredni rast od 6,9 posto u drugom kvartalu, uprkos poštravanju kontrole kreditiranja koja ima za cilj zauzdavanje rastućeg nivoa duga.

Zamah kineske industrije usluga je takođe usporio, prema pokazatelju indeksa menadžera nabavke iz neproizvodnog sektora, koji se spustio u julu na 54,5 poena sa prethodnih 54,9.