Kina ulaže 20 milijardi dolara u petrohemijski kompleks

Svijet

Cilj je da podrži ekonomiju pogođenu pandemijom korona virusa, javlja Rojters pozivajući se na dva kineska industrijska izvora.

Projekat za rafineriju kapaciteta 400.000 barela dnevno (bpd) i za fabriku etilena kapaciteta tri miliona tona godišnje u gradu Jantai, u Šandongu, centru nezavisnih prerađivača nafte, bio je predložen prije više godina, ali je odložen zbog kineskih problema sa viškom kapaciteta za rafinisanje.

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), državni organ nadležan za planiranje, dala je u ponedjeljak preliminarno odobrenje za taj projekat, što provinciji Šandong otvara put da krene sa planiranjem izgradnje, rekla su britanskoj agenciju dva izvora upoznata s odlukom.

Šandong Nanšan Grupa, privatna topionica aluminijuma sa sjedištem u Jantaiju, biće glavni investitor sa ulaganjem od gotovo 140 milijardi juana (20 milijardi dolara), a među ostalim investitorima su hemijska grupacija Vanhua i pokrajinska vlada Šandonga, rekao je jedan od izvora.

S projektom nazvanim Julong, biće dodatno ojačan nedavni talas investicija u kinesku petrohemiju, u kojem predvodi privatni sektor, privlačeći globalne divove poput nemačkog BASF-a i američkog Ekson Mobajla da ulažu u izgradnju kompleksa u zemlji koja je najveći svetski potrosač i uvoznik petrohemijskih proizvoda.