Ameriku i Kinu svađaju autorska prava, na pomolu blokada

Svijet

Sjedinjene Američke Države planiraju da uvede trgovinske mjere protiv Kine kako bi natjerale Peking na strogo kažnjavanje krađe intelektualne svojine, piše „Volstrit žurnal“

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da se pozove na rijetko korišćenu zakonsku klauzulu koja Americi omogućava da istraži da li kineski propisi o intelektualnoj svojini doprinose nefer trgovinskoj praksi, navodi list pozivajući se na izjave ljudi upoznatih sa ovim pitanjem.

Vašington želi da Peking uvede strožije kazne za krađu intelektualne svojine i da ublaži namete američkim firmama koje se nadaju ulasku i sticanju udjela na kineskom tržištu napredne tehnologije.

U tekstu se navodi da nije poznato koliko će dugo administracija razmatrati ovo pitanje prije donošenja odluke, ali se dodaje da su američki zvaničnici u jednom trenutku nagovijestili da bi saopštenje moglo stići ove nedelje.

Izgledalo je da su Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping otvorili stranicu za novi početak kada su se sastali na Floridi u aprilu ove godine i dogovorili akcioni plan od 100 dana. To je rezultiralo izvozom američke govedine u Kinu prvi put od 2003. Međutim, trgovinski pregovori sredinom jula nisu donijeli nikakve rezultate.

Tramp je u subotu izrazio nezadovoljstvo zbog ponašanja Kine u raketnoj krizi vezanoj za Sjevernu Koreju, optuživši tu zemlju da ne čini dovoljno i što je ponovo pokrenulo ideju o represivnim mjerama protiv Pekinga.