Beč prestaje sa zaduživanjem

Svijet

Glavni grad Austrije, Beč, od iduće godine želi da prestane sa novim zaduživanjima, nakon što je dostigao rekordni nivo dugova.

Sljedeće godine, prema ministru finansija pokrajine i grada Beča Peteru Hankeu, planirano je i smanjenje duga za 182 miliona eura.

To bi bio prvi nulti deficit od 2008. godine, nakon što se računa da će nivo zaduženosti Beča ove godine dostići 6,86 milijardi eura. Štednja je planirana kroz veću efikasnost administracije.
Beč je u proteklih 15 godina porastao za čitav jedan grad poput Graca, a u administraciji nije došlo do povećanja broja zaposlenih, kojih ima oko 30.000, preneo je Hanke.

Kazao je da digitalizacija omogućava povećanje efikasnosti. On je predstavio da je obim budžeta za iduću godinu predviđen na 16,25 milijardi eura.

Što se izadataka tiče najviše odlazi na zdravstvo i to 4,4 milijardi eura, zatim obrazovanje sa 1,9 milijardi eura, i socijalna pitanja 2,1 milijardi eura.

Po prvi put je u budžetu navedeno koliko novca namjerava da se potroši za mjere koje se tiču borbe protiv klimatskih promjena. Tako je, u budžetu predviđeno 90 miliona eura za sanaciju zgrada u cilju veće energetske efikasnosti, 64 miliona eura za očuvanje i proširenje zelene površine i šuma, te i 22 miliona eura za planiranje prostora u skladu sa ekološkim potrebama.

O budžetu skupština Beča raspravljaće krajem meseca, a opozicija već sada kritikuje da se u prijedlogu mnogo toga „uljepšava“ i „skriva“. Takođe, opozicija podsjeća da se zaduženje Beča u dva mandata vladavine Socijaldemokratske partije (SPO) i Zelenih povećalo na skoro sedam milijardi eura, što je znači uvodstručenje u odnosu na prethodni period.