Rusi nude Šrederu upravljačko mjesto u Rosnjeftu

Bivši kancelar Njemačke Gerhard Šreder nominovan je u Savjet direktora „Rosnjefta“, javlja televizija RBK, pozivajući se na izvore u ruskoj Vladi i kompaniji

Šrederu je predloženo mjesto nezavisnog direktora u sastavu proširenog upravljačkog organa kompanije: „Sečin je saopštio da će jedan od dva nova člana biti novi nezavisni direktor“, rekao je sagovornik televizije RBK.

Prema podacima RBK-a, rukovodstvo Rosnjefta uputilo je poziv Gerhardu Šrederu, jer je izrazilo želju za povećanjem sastava Savjeta direktora sa 9 na 11 članova. Najmanje trećina Savjeta direktora treba da budu nezavisni članovi.

Vanredna sjednica akcionara „Rosnjefta“ na kojoj će biti izabran Savjet direktora biće održana 29. septembra. Nakon poslednje sjednice 22. juna rukovodeći organ napustili su ministar energetike Aleksandar Novak i predsjednik uprave Gasprombanke Andrej Akimov. Njihovo mjesto zauzeli su šef Ajvan Glazenberg i predsjednik za naučna istraživanja katarskog fonda „Katar investment autoriti“ Fajzal el Suvajdi.