Prva plutajuća vjetroelektrana proizvodi struju

Energija

Prva plutajuća vetroelektrana, u blizini obale Škotske, počela je sa radom

Vetrofarma Hajvind, snage 30MW, kojim upravlja norveška naftna grupa Statoil u partnerstvu sa kompanijom Masdar za obnovljivu energiju iz Abu Dabija, nalazi se na 25 kilometara od obale Aberdinšajra.

Ona će snabdijevati električnom energijom oko 20.000 domaćinstava.

Izvršna potredsjednica Statoilove kompanije Nju Enerdži Solušens, Ajrin Rumelhof, navela je u saopštenju da će Hajvind “otvoriti put novim mogućnostima na globalnom tržištu za plutajuće priobalne vetroelektrane”.

Mohamed Al Ramahi, izvršni direktor Masdara, smatra da “Hajvind Škotska pokazuje da tehnologija plutajućih elektrana na vjetar može biti komercijalno održiva gdje god su morske dubine prevelike za konvencionalne fiksne vetroelektrane na moru”.

Tehnička svojstva koja omogućavaju vjetrofarmama da plutaju dalje od obale otvaraju mogućnost za brži razvoj čistih tehnologija, koji je često usporavalo protivljenje javnosti prema izgradnji velikih turbina u blizini kuća ili na lokacijama sa živopisnom panoramom.

Ni Aberdinšajr nije zaobišlo javno protivljenje projektima izgradnje vetroparkova u blizini obale, budući da je i američki predsjednik Donald Tramp u sudskoj parnici bezuspješno pokušavao da “isposluje” da britanski sudovi blokiraju izgradnju turbina koje su vidljive sa njegovog terena za golf.

Kod projekta Hajvind je primenjena litijumska baterija od 1MWh, poznata pod nazivom Batvind, za prevazilaženje problema kod mnogih projekata čiste energije, a koji se odnosi na skladištenje proizvedene struje u vreme niske tražnje.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je da će Hajvind pomoći Škotskoj da ispuni svoje “ambiciozne ciljeve u oblasti klimatskih promjena”.

Prema njenim riječima, vjetropark sa projektovanim akumulatorom za skladištenje struje, “postavlja nas na prvo mesto u ovoj globalnoj trci i pozicionira Škotsku kao svjetski centar u oblasti energetskih inovacija”.