Sve zbog Komunističke partije: Kina isključila četbotove

TECH

Četbotovi BabyQ i XiaoBing programirani su da koriste vještačku inteligenciju mašinskog učenja kako bi preko interneta mogli da komuniciraju sa ljudima, prenosi Yahoo

Oba su instalirana na popularni servis za slanje poruka QQ.

Reakcije korisnika bile su slične onima na Facebook-u ili Twitter-u, ali pokazuju i dodatne probleme s kojima se suočavaju vještačke inteligencije u Kini, gdje cenzori strogo kontrolišu online sadržaj.

Sve je počelo kada je BabyQ, jedan od chatbota koje je pravila kineska kompanija Turing Robot odgovorio negativno na pitanje da li voli Kinesku komunističku partiju.

Nešto kasnije, jedan korisnik je izjavio “Dugo živjela Komunistička partija!”, na šta mu robot oštrog jezika odgovori “Da li ti misliš da ovako korumpiran i beskoristan politički (sistem) može živjeti dugo?”

Kada je Rojters testirao robota u petak preko developerove vlastite web stranice, chatbot je djelovao kao da je prošao kroz program reedukacije.

“Kako bi bilo da promijenimo temu?”, odgovorio je na pitanje kako mu se sviđa partija.

Isto je tako odbio i druga pitanja s političkim predznakom. Drugi chatbot, Microsoftov XiaoBing, rekao je korisnicima kako je njegov “kineski san da ode u Ameriku”. Vlasnik QQ-a Tencent Holdings potvrdio je da je sklonio te robote s interneta, ali nije komentarisao njihove razgovore.

Prošle godine je Microsoftov robot Tay, koji je komunicirao s ljudima preko Twitter-a, trajao kraće od jednog dana prije nego što je bio izložen rasističkim i seksističkim komentarima koje je i sam počeo da ponavlja.