Nova metoda za proizvodnju padavina: Elektro-kiša iz Dubaija

TECH

Ovog ljeta su temperature u Dubaiju bile toliko visoke da su tamošnji naučnici dobili dozvolu da isprobaju nov metod proizvodnje kiše, koji se pokazao kao prilično uspješan.

U ovom gradu temperatura je jednog junskog dana dostigla čak 51 Celzijus, a ni ostalim danima nije bilo mnogo hladnije. S ozbirom na činjenicu da kiše u Dubaiju nisu česta pojava, a da jedino one mogu pomoći da se bar donekle ublaže ovakvi toplotni talasi, emiratski naučnici su dobili zeleno svjetlo da isprobaju tehnologiju na kojoj već duže vrijeme rade – da pomoću električnog naboja u dronovima “izazovu” kišu. Snimci ove “elektro-kiše” okačeni su na Instagram nalogu zvanične meteorološke službe.

Ovo je nova metoda postupka “sijanja oblaka”, koji se u meteorologiji koristi već decenijama. Doduše, tehnologija se mnogo promijenila od tada. Primjera radi, 1946. godine naučnici su otkrili da suv led može da stvori padavine u interakciji sa oblacima pod određenim uslovima. Ova metoda je dugo korišćena prije nego što su se pojavile nove tehnike. Jedna od njih su infracrveni laserski zraci kojima su 2010. godine prouzrokovane padavine iznad Berlina.

Međutim, najnovija stiže upravo iz pustinjske zemlje kojoj je kiša preko potrebna – Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zasniva se na radu bespilotnih letjelica opremljenih instrumentima koji proizvode električni naboj. One lete na malim nadmorskim visinama i emitovanjem naboja mijenjaju molekularnu strukturu u vazduhu. Na taj način su u julu 2021. godine u Dubaiju vještački podstaknute padavine i to one u krupnim kapima, kakve ne ispare dok ne dotaknu zemlju.

Naravno, ni ova tehnologija, kao ni sve druge koje na internetu steknu instant slavu kada neko o njima nešto napiše, nije osmišljena za samo jedan mjesec. Emirati su u poslednjih nekoliko godina uložili preko 15 miliona dolara u devet projekata koji se bave proizvodnjom kiše. Prvih osam projekata koriste tradicionalne metode sijanja oblaka, ali ovaj sa bespilotnim letjelicama se pokazao kao veoma efikasan. Umjesto da raspršuje čestice kao što rade ostale tehnologije, pomenuti dronovi opremljeni vrhunskim senzorima zapravo pronalaze “oblake koji obećavaju” i laserima usmjerenim na njih utiču na stapanje malih kapi kakve ne bi mogle izazvati kišu u veće, koje zaista i rezultuju padavinama.

Ova metoda bi, po riječima emiratskih stručnjaka, mogla biti od velike pomoći sušnim regionima svuda u svijetu.

Izvor: Forbs