VW Golf dobio novi benzinac od 130 ks

Automobil

Nakon 1.5 litarskog motora sa 150 ks, koji je lansiran u proljeće, krajem ljeta stiže nešto slabiji benzinac iste zapremine

Volkswagen je ponudu benzinskih motora za model Golf osvježio 1.5 litarskim TSI agregatom koji proizvodi 130 ks (96 kW) i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Opremljen novom pogonskom jedinicom, Golf može da dostigne brzinu od 210 km/h, a u Volkswagenu kažu da ovaj motor omogućava tišu vožnju i manju potrošnju goriva.

Pogonski agregat opremljen je sistemom za deaktivaciju cilindara (Active Cylinder Management), koji po potrebi i u zavisnosti od opterećenja, isključuje 2 od 4 cilindra, kada motor radi u rasponu između 1.400 i 3.200 o/min.

Prema fabričkim podacima, prosječna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje iznosi 4,8-5,0 l/100 km, a CO2 emisija 110-116 g/km.

Novi motor ima i takozvanu “’eco-coasting” opciju, koja omogućava da se automatski privremeno isključi u vožnji pri brzinama do 130 km/h, kada vozač podigne nogu sa papučice za gas.

Time se ostvaruje dodatna ušteda u potrošnji goriva, a ova funkcija dostupna je samo u verziji sa automatizovanim mjenjačem sa duplim kvačilom. Dok je motor isključen, svi električni sistemi na vozilu nastavljaju da normalno funkcionišu, zahvaljujući dodatnoj litijum-jonskoj bateriji koja obezbjeđuje energiju za napajanje.

Novi 1.5 TSI ugrađuje se u Golf hečbek i karavan, a u cijene u Njemačkoj startuju od 23.725 eura za hečbek, odnosno od 25.775 eura za karavan varijantu.