Najveća australijska banka optužena za finansiranje terorizma i pranje novca

Banke

Komonvelt banka Australije saopštila je da će se njen generalni direktor penzionisati do juna

Objavljena je vijest da je najveća banka u zemlji optužena za kršenje zakona o pranju novca i finansiranju terorizma, javlja agencija AP.

Predsjednica banke Ketrin Livingston izjavila je da će se glavni izvršni direktor Ijan Narevpenzionisati do 30. juna 2018, kada završava tekuća fiskalna godina za banku. Tačan datum njegovog odlaska u penziju zavisiće od nalaženja osobe koja će ga zamijeniti na toj funkciji.

Odbor direktora je odlučio da detaljno izvještava o procesu promjene na čelu banke “kako bi osigurao potpunu informisanost tržišta i obezbedio izvjesnost poslovnim subjektima”, navela je Livingston u saopštenju.

Australijski centar za izvještavanje i analize transakcija, vladina agencija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, poznata pod nazivom Austrac, ovog meseca je pokrenula građansku tužbu pred Federalnim sudom, optužujući banku da od 2012. do 2015. godine nije prijavila više od 53.000 sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu preko 77 miliona australijskih dolara (61 milion američkih dolara).

Banka je krivicu za taj “propust” pripisala softverskoj grešci na svojim bankomatima.

Narev je prošle nedelje priznao povodom tvrdnji Autrac-a da je banka “napravila greške”. Komonvelt banka još nije iznijela svoju odbranu u ovom slučaju. Narev se na funkciji generalnog direktora banke nalazi od 2011. godine.