Cijene hrane nezaustavljivo rastu

Svijet

Cijene hrane na svjetskim tržištima porasle su drugi mesec uzastopno, dostigavši najviši nivo za posljednjih 10 godina, što je podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati cijene korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u septembru za 1,2 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost u avgustu, na prosječnih 130 bodova, što je njegova najveća vrijednost od septembra 2011. godine, a u odnosu na prošlogodišnji septembar veća je za trećinu, navodi Rojters.

U septembru su najviše poskupjele žitarice – za dva odsto u odnosu na avgust, što se odrazilo na poskupljenje pšenice od skoro četiri odsto zbog ograničavanja izvoznih kapaciteta u uslovima povećane potražnje.

“Među glavnim žitaricama pšenica će biti u fokusu narednih sedmica jer će nagli rast cijena testirati potražnju”, ocijenio je u saopštenju visoki zvaničnik FAO Aboreza Abasian.

Biljna ulja poskupjela su za 1,7 odsto u odnosu na avgust, što je posljedica skoka cijene palminog ulja pod uticajem snažne potražnje uvoznika i zabrinutosti koju izaziva nestašica radne snage u Maleziji, vodećem proizvođaču palmnog ulja.

U odnosu na prošlogodišnji septembar cene biljnih ulja više su oko 60 odsto.

Svjetske cijene pirinča su takođe ojačale, dok su kotacije kukuruza povećane za umjerenih 0,3 odsto na mjesečnom nivou zbog poboljšanih izgleda globalnog roda i početka žetve u SAD i Ukrajini.

Mjesečni rast međunarodnih cena zabilježili su i svi mliječni proizvodi, ukupno za 1,5 posto u odnosu na avgust, a cijena šećera je u septembru napredovala za 0,5 odsto na mjesečnom nivou i za 53,5 procenata u odnosu na godinu dana ranije.

Što se tiče kotacija mesa na međunarodnom tržištu, one su u septembru ostale praktično na istom nivou kao u avgustu, a na godišnjem nivou su bile više za 26,3 posto.