Rusija i Indija sklapaju posao od nekoliko milijardi

Svijet

Ruski naftni gigant pod kontrolom države, Rosnjeft, saopštio je da je zaključio sporazum sa indijskom kompanijom Esar Ojl

Sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.

Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cijene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Esar Ojl koja posjeduje jednu od najsavremenijih svjetskih rafinerija – Vadinar – i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica, prenosi agencija Frans pres.

Rosnjeft preuzima 49 odsto akcija u Esaru, dok drugoh 49 odsto kupuje konzorcijum u kojem je pored ostalih i globalni div u trgovini sirovinama – Trafigura.

Esar je u saopštenju naveo da je ovo „najveće rusko pojedinačno strano ulaganje u Indiju“, a takođe i „najveća strana investicija u Indiji“.

Mediji prenose da je jedan od braće osnovača kompanije, Šaši Ruija, izjavio da je „danas istorijski dan za indijsko-ruske ekonomske odnose“, i da sporazum „odražava zajedničku viziju dva najdinamičnija svjetska lidera“.

„Zajedno sa našim partnerima namjeravamo da podržimo kompaniju (Esar) kako bismo znatno poboljšali njene finansijske performanse i, u srednjem roku, usvojili strategiju njenog razvoja“, naveo je u saopštenju šef Rosnjefta, Igor Sečin.

Dodao je da je „zaključivanje sporazuma izuzetno dostignuće za Rosnjeft – jer je kompanija ušla na azijsko-pacifičko brzorastuće tržište visokog potencijala“.

Ovaj ugovor se smatra strateškim trijumfom Rusije, koji zemlji otvara druga tržišta dok je Kremlj, a i Rosnjeft, pod sankcijama EU i SAD zbog ukrajinske krize.

Iz Rosnjefta su poručili da će Esarova rafinerija Vadinara dozvoliti preradu sirove nafte proizvedene u Venecueli, koja se teško rafiniše, dodaje se u informaciji..