Stephen Hawking ide u svemir

Profesor Stephen Hawking, jedan od najpoznatijih naučnih umova današnjice, poznat po brojnim radovima koji se tiču univerzuma, uskoro će ostvariti svoj najveći san jer se sprema da ode u svemir

– Moja krajnja ambicija je da letim u svemir. Mislio sam da me niko neće odvesti, ali Richard Branson mi je ponudio mjesto i odmah sam rekao da – rekao je Hawking.

Iako bi ovaj let bio monumentalno iskustvo za svakoga, biće posebno značajno za Hawkinga, koji boluje od ALS, bolesti koja ga je drži nepokretnim više od 40 godina. Nesposoban za većinu motoričkih funkcija, on je vezan za specijalno dizajnirana kolica i komunicira pomoću sistema „pretvaranja teksta u govor“ kojeg kontroliše pomoću senzora aktiviranjem mišića u obrazu. Iako će to biti njegov prvi put u svemiru, neće mu biti prvi put da iskusi bestežinsko stanje. Letio je u nultoj gravitaciji na jednom specijalno modifikovanom Boing 727-200 avionu, 2007. godine.

Ser Ričard Branson, koji je osnovao Virgin Group, izjavio je 2015. da se nada da će biti u stanju da povede Hawkinga u svemir i da mu je on ponudio besplatnu kartu koju bi mogao da iskoristi ako mu njegovo zdravstveno stanje to bude dozvoljavalo.

Let na svemirskom brodu SpaceShipTwo od 8 sjedišta košta 250.000 dolara po osobi. Astronauti će biti na brodu koji je uparen sa WhiteKnightTwo raketom. Letjelica će se osloboditi od lansirne rakete na visini od 50.000 metara, a potom ubrzati prema svemiru otprilike tri i po puta brže od brzine zvuka.

700 ljudi se već prijavilo i položilo depozit za putovanje. Prema Forbes magazinu, SpaceShipTwo bi mogao da bude lansiran do kraja 2017. godine.