Saudijci kupuju Turk telekom

Svijet

Kompanija Saudi Telekom na putu je da kupi 55% akcija tuskog opratеra u fiksnoj telefoniji, Turk Telekoma, koji je trenutno u vlasništvu Oger Telekoma

Dva izvora, koja britanska agencija nije imenovala, rekla su takođe da bi turska vlada mogla da se uključi u preuzimanje tog udјela ukoliko pregovori sa Saudijcima propadnu.

Oger, najveći akcionar Turk Telekoma, propustio je plaćanje duga od 290 miliona dolara u septembru i martu. Oger je jedinica saudijskog građevinskog giganta Saudi Oger, koji se i sam suočava sa restrukturiranjem duga teškim više milijardi dolara.

Izvori Rojtersa kažu da se kompanija Saudi Telekom (STC) smatrana najvјerovatnijim kupcem udјela u turskom operatoru.

„Trenutno samo Saudi Telekom pokazuje otvoreno interesovanje za kupovinu. Bilo je nekoliko drugih zainteresovanih kompanija iz drugih zemalja Perisjkog zaliva“, rekao je jedan od izvora, dodajući da su pregovori u toku samo sa STC-om.

„Turska vlada bi mogla da igra aktivnu ulogu kupca preko neke javne institucije, u slučaju da se STC ne odluči na kupovinu“, dodao je taj izvor.

Niko u kompaniji Oger u Turskoj nije bio na raspolaganju za komentar, a u Saudi Telekomu su odbili da daju izjavu o ovom pitanju, navodi Rojters.