Dojče Telekom testirao 5G u Berlinu

Mobilni

Prvo testiranje 5G mreže u stvarnim uvjetima napravio je Dojče Telekom o čemu je na pres-konferenciji ovog telekoma govorila članica Uprave DT za tehnologiju i inovacije Claudia Nemat

Ona je za ICTbusiness.info istaknula kako je to pravi dokaz skorog dolaska mobilnih mreža nove generacije velikih brzina i brzog odziva mreže.

Prema njenim riječima ovo prvo komercijalno testiranje 5G mreže napravljeno je u središtu Berlina u saradnji s Huaweijem na čijoj se opremi odvija prijenos podataka, te dodala da kako je ovo vrlo važan napredak i u globalnom razvoju 5G koji u članicama DT grupe u Evropi trebala zaživjeti 2020. godine.

Za ICTbusiness.info Caludia Nemat istaknula je kako se dolazak 5G mreže 2020. godine odnosi i na hrvatsko tržište. Pritom je spomenula kako izgradnja 5G mreža za telekom znači nastavak velikih ulaganja.

Što se tiče 5G mreža i njihovog dolaska za dvije do tri godine treba istaknuti kako još uvijek ne postoji konačni 5G standard i kako se sva testiranja koja se trenutno obavljaju rade na predstandardiziranim protokolima i tek kada se dogodi puna standardizacija, koja se očekuje do kraja ove godine, može se očekivati proizvodnja baznih stanica i druge potrebne mrežne opreme na radiofrekvencijskim spektrima na kojima će 5G raditi.

Uz to, tek dolazak 5G uređaja, a to se očekuje najranije 2019. godine, označit će početak pune komercijalizacije mobilnih mreža nove generacije koje će omogućiti brzine prijenosa podataka od 2 Gbps i odziv mreže na nivou od 3 ms.