Samsung ponovo prodaje Note 7, ali pod drugim imenom

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, Samsung, kreće sljedeće nedjelje ponovo sa prodajom inoviranog smartfona Galaxy Note 7, nakon velikog opoziva tih uređaja iz prodaje prošle godine zbog baterija koje su eksplodirale prilikom punjenja, javljaju južnokorejski mediji

Kako prenosi agencija AFP, iz Samsung Elektroniksa su odbili da komentarišu medijske izvještaje. Pozivajući se na izvore iz ove industrije, novinska agencija Južne Koreje Jonhap i drugi mediji, prenijeli su da će Samsung početi prodaju obnovljenog uređaja s novim baterijama i ažuriranim softverom pod imenom Galaxy Note Fandom Edition (FE).

Debakl sa opozivom koštao je južnokorejskog diva milijarde dolara izgubljenog profita i poljuljanog kredibiliteta u svijetu. Oko tri miliona uređaja Galaxy Note 7 vraćeno je kompaniji, a lobističke grupe, uključujući Grinpis, izrazile su zabrinutost da bi baterije koje budu odložene kao otpad mogle da ugroze životnu sredinu.

Povlačenje uređaja je bila velika neprijatnost za Samsung, ali je kompanija upravo lansirala novi mobilni uređaj, Galaxy S8, koji je naišao na pozitivne ocjene i veliku potražnju.

U aprilu ove godine, kompanija je zabilježila najveću kvartalnu neto dobit u više od tri godine, iako je bila pod pritiskom na više frontova. Naime, protiv potpredsjednika Samsung grupe i nasljednika na čelu njene uprave, Li Đae-Jonga, vodi se sudski spor zbog podmićivanja koji je vezan za širi korupcijski skandal koji je doveo do smjene bivše južnokorejske predsjednice Park Geun-Hje.

Cijena ovog modela će biti ispod 700.000 vona (616 dolara), a prodaja će krenuti 7. jula.