iPhone X ćemo otključavati „pogledom“

Mobilni

Apple je predstavio novi iPhone X, svoj najnapredniji uređaj dosad

Tim Kuk ga je na događaju u svečanoj sali „Stiv Džobs“ najavio kao „najveći korak napred još od originalnog iPhone-a“, koji će „otvoriti put tehnologije u narednoj deceniji“.

Desetka ima ekran koji u Apple-u zovu „super retina“ ekranom, koji se služi OLED tehnologijom za bogatije boje i oštrije slike.

Novi telefon više nema Home dugme – otključava se jednostavnim pogledom na ekran, jer ima Face ID tehnologiju prepoznavanja lica.

Fil Šiler, potpredsjednik marketinga u kompaniji Apple, objašnjava da telefon prvo pravi matematički model vlasnikovog lica.

Biometrijsko prepoznavanje lica navodno je mnogo preciznije od TouchID tehnologije skeniranja otisaka prsta, koji su imali dosadašnji modeli, uključujući i novopredstavljeni iPhone 8.

Nova tehnologija biće korištena za „Animoji“, animirane emotikone, koje kontrolišete mimikom sopstvenog lica.

Telefon naime, prati vaše izraze i koristi ih za animiranje emotikona.

Poput nove „Osmice“, iPhone X se služi istom bežičnom Qi tehnologijom punjenja, preko staklene poleđine, a uključen je i isti A11 „bionički“ čip.

Uprkost povećanim performansama, iz Apple-a kažu da će telefon trajati „dva sata duže od iPhone-a 7“.

Takođe, telefon je otporan na vodu i prašinu.

Biće dostupan od 3. novembra (pretporudžbine biće moguće od 27. oktobra) u crnoj i bijeloj boji po cijeni od gotovo 1.000 dolara za verziju od 64 GB, odnosno 1.150 dolara za verziju od 256 GB.