TikTok dostigao milijardu aktivnih korisnika mjesečno

Tržište

TikTok broji mjesečno milijardu aktivnih korisnika širom svijeta, otkrila je danas ta kineska kompanija koja bilježi konstantan rast popularnosti svoje aplikacije za razmjenu kratkih video sadržaja.

Rast broja korisnika TikToka, koji je u privatnom vlasništvu kineske kompanije Bajtdens, podržao je i veliki broj Amerikanaca koji su se tokom pandemije covid-19 pridružili toj društvenoj mreži, prenosi CNBC.

TikTok je u januaru 2018. godine objavio da ima oko 55 miliona korisnika na globalnom nivou, a taj broj je porastao na više od 271 miliona do decembra 2018. i na 507 miliona do decembra 2019. Kompanija je prošlog ljeta izvijestila da je stekla skoro 700 miliona mjesečno aktivnih korisnika.

U prilogu američke TV stanice o omasovljavanju korisnika TikToka, navodi se kao poređenje podatak da je Facebook u drugom kvartalu ove godine imao 3,51 milijardu mjesečnih korisnika u okviru “familije” svojih različitih aplikacija u odnosu na 3,45 milijardi u prvom tromjesječju.

Dalje se dodaje da je ipak kineska firma lansirala jednu od najuspješnijih aplikacija za objavu kratkih video formata, te da se mnogi njeni veliki tehnološki rivali utrkuju da naprave svoje verzije. U tom kontekstu se navodi da je Facebook prošlog avgusta lansirao klon verziju TikToka – Instagram Rils, Snapchat je lani takođe najavio sličnu funkciju pod nazivom Spotlajt, dok je Google YouTube izbacio prošlog septembra svog aduta za kratke video sadržaje – aplikaciju Šorts.