Blaga stabilizacija cijena nafte nakon šest dana pada

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su se donekle stabilizovale nakon šest dana uzastopnog pada, ali na tržišta se vratio strah jer trgovci gube vjeru da će OPEC smanjenjem proizvodnje uspjeti da podstakne pad zaliha nafte na globalnom nivou

Na londonskom je tržištu cijena barela blago porasla, na 51,68 dolara. Na američkom tržištu se trgovalo po takođe neznatno višoj cijeni od 49,33 dolara, koja se tako zadržala ispod nivoa od 50 dolara premašene prošle nedjelje.

Blagi rast cijena trgovci pripisuju svojevrsnom odgovoru na pad cijena u prethodnih šest dana trgovanja. Uprkos stabilizaciji cijena na tržištu ne vlada optimistično raspoloženje budući da je cijena barela na londonskom tržištu u poređenju s krajem 2016. godine smanjena za 10 posto uprkos nastojanjima na rezovima, predvođenima Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, kojima se proizvodnja u prvi šest ovogodišnjih mjeseci planira da smanji za 1,8 miliona barela dnevno.

S obzirom da su naftne zalihe ostale na rekordnim nivoima uprkos rezovima, u izvještaju analitičara Stephena Schorka iz kompanije Schork ističe se kako su OPEC-ova nastojanja da uravnoteži tržišta urodila slabašnim rezultatom.

U najnovijoj nedjeljnoj bilješci klijentima iz JPMorgana napisali su, da je očigledno da tržišta sirove nafte i dalje muku muče sa zauzdavanjem prekomjerne ponude.

Iz JPMorgana poručuju da će radi smanjenja nastavljenih viškova u ponudi u odnosu na potražnju OPEC biti primoran da produži valjanost sporazuma i vjerovatno ga ‘intenzivirati’, žele li zadržati cijene nafte znatno iznad 50 dolara za barel.

Rusija je u ponedjeljak poručila da bi njena proizvodnja nafte mogla porasti na najviše nivoe u 30 godina, ne budu li OPEC i drugi proizvođači izvan kartela produžili sporazum o smanjenju proizvodnje nakon 30. juna.

Odvojeno je OPEC na svojim službenim stranicama objavio da je u ponedjeljak referentna cijena košarice njegove nafte iznosila 49,64 dolara, što znači da je bila za 35 centi niža nego u petak, prethodnog trgovinskog dana.