Gugl ne kupuje Epl, izvinjenje zbog lažne vijesti

TECH

Kompanija Dau Džons izvinila se zbog lažnih vijesti o tome da Gugl kupuje Epl, koje su u srijedu uzdrmale čitav IT i finansijski svijet nakon što su “tehničkom greškom” objavljene na njihovom tikeru.

Kompanija Dau Džons je medijski i finansijski servis u vlasništvu News Corpa. Najpoznatija je po objavljivanju tržišnih statistika i svom tikeru na kojem objavljuje vijesti iz finansijskog sektora.

Svoj put do Dau Džonsovog tikera je, međutim, našla i jedna lažna vijest – da IT gigant Gugl kupuje svog rivala Epl za devet milijardi dolara!

Iako je vijest uklonjena posle dva minuta, uspjela je nakratko da podigne vrijednost akcija Epla.

Dau Džons se oglasio saopštenjem u kojem navodi da je objavljivanje vijesti rezultat “tehničke greške” i da je treba ignorisati.

U objavljenoj lažnoj vijesti, akvizicija Gugla je opisana kao “iznenadan potez za svako živo biće” i sadržala je navodne izjave u kojima zaposleni u Guglu izražavaju zadovoljstvo zbog kupovine rivalske kompanije, te da će se Gugl preseliti u novo super-moderno sjedište Epla u kalifornijskom Kupertinu.

U saopštenju Dau Džonsa se navodi da je vijest bila na tikeru u periodu od 09:34 do 09:36 po njujorškom vremenu, a propust se pravda tehničkom greškom.

“Svi naslovi su uklonjeni sa tikera. Izvinjavamo se zbog greške”, poručuje se u saopštenju.

Dodaje se i da se propust navodno dogodio usljed tehnološkog testa koji je kompanija sprovodila.