Evropska unija Grcima zabranjuje Giros!?

Svijet

Grci su sa nevjericom primili vijest da postoji mogućnost da Evropska unija zbog sigurnosti zabrani kebab i giros, a “#Free_Giros” je postao trend na grčkom Tviteru

„Dozvolili su konzervanse svuda, bombarduju malu djecu, ali im smeta giros… Počećemo giros da jedemo krišom i nelegalno u podrumima i sakrivenim lokalima? Brane nam giros? Ovakvu Evropu želimo?“, samo su neki od komentara Grka na Tviteru.

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gdje se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope. Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u Grčkoj što predstavlja pravi horor za Grke, i ne samo za njih, već i za ostale ljubitelje ove hrane, objavio je portal Grčka.info.

Evropski parlament je pokrenuo primjedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kisjelinu, di- i trifosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Do ovog poteza je došlo usjed zabrinutosti tokom naučnog pregleda u 2012. godini o mogućoj vezi između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca, ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Giros i kebab u Evropi će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao do sada.