Ova kompanija je imala lošu godinu, a i dalje vrijedi 60 milijardi dolara

Finansije

Uprkos lošem PR-u, poslovanje Ubera nastavilo je da raste

Kompaniju Uber je zadesilo nekoliko skandala ove godine, a generalna menadžerka Ubera Rakel Holt izjavila je da je kompanija iz svega izašla kao još jača, i to u poređenju sa samim početkom godine.

Najjači potres za Uber desio se u u februaru, kada je bivša inženjerka Ubera Suzan Fouler objavila blog post o svom iskustvu rada u ovoj kompaniji. Naime, ona je bila seksualno uznemiravana i doživela je diskriminaciju jer je žensko. Javnost je bila bijesna, i to se i dalje nije stišalo. Menadžeri u Uberu, kako pišu strani mediji, ponašaju se bahato i beskrupulozno.

U junu ove godine, osnivač i direktor Ubera Trevis Kalanik je dao ostavku. U avgustu, na čelo Ubera stao je Dara Kosrovšahi, nekadašnji direktor kompanije Expedia. Odmah je krenuo da radi na boljem imidžu Ubera.

Ipak, kompaniji Uber, vrijednost nije opala, i njena vrijednost se procjenjuje na 60 milijardi dolara. Toliko su privatni investitori u nju uložili.

Očigledno je da je, ko god da je na čelu Ubera, ova kompanija okrenuta ka agresivnom rastu, ne samo što se tiče zarada već i zapošljavanja ljudi. Plan je da ova kompanija zapošljava i do 15.000 ljudi.

Američka kompanija Uber pomoću aplikacije za mobilni telefon spaja one kojima je potreban prevoz sa onima koji imaju automobil. Jeftiniji su od taksija, a usluga se plaća unaprijed, internetom.