Evo gdje su šefovi najplaćeniji

Šefovi britanskih kompanija su najplaćeniji u Evropi, ističe analiza belgijske poslovne škole Vlerick

Analiza je obuhvatila izvršne direktore kompanija koje su dijelovi šest evropskih berzanskih indeksa, a posmatran je odnos između direktorskih i radničkih plata.

Na temelju podataka za prošlu godinu, izvršni direktori kompanije iz sastava indeksa FTSE 100 u prosjeku imaju 94 puta višu platu od prosječnog radnika.

Britanskim direktorima donekle su uspjeli da se približe francuski i njemački šefovi. Tako čelnici kompanija iz sastava indeksa Pariške berze CAC 40 imaju 91 puta višu platu, a vodeći ljudi kompanija indeksa DAX 89 puta.

Direktorske plate u Holandiji više su 71 put, Švedskoj 40 puta, a u Belgiji 37 puta. Vlerickova godišnja analiza uočila je da je direktorima iz FTSE 100 plata između 2015. i 2016. porasla 11 odsto na prosječnih 4,9 milion evra.

Po tom su mjerilu njemački direktori plaćeniji jer primaju 5,6 miliona evra. Međutim, šefovi britanskih kompanija tržišne vrijednosti iznad 10 milijardi evra godišnje zarađuju sedam miliona evra.

S druge strane, šefovi kompanija iz FTSE 250 koji se sastoji od manjih kompanija u prosjeku zarađuju 2,3 miliona evra što je 47 puta više od prosječne radničke plate. Vlerickova analiza između 2010. i 2016. je pokazala kako viša plata direktora nije i garancija da će kompanija bolje poslovati.