Arhitektonsko čudo u Hamburgu: Otvorena Filharmonija na Labi

Nakon višegodišnje gradnje i skandala oko troškova uz prisustvo kancelarke Angele Merkel i predsjednika Njemačke Joakima Gauka u Hamburgu je otvorena arhitektonski jedinstvena Filharmonija na Labi

Filhamonija na Labi se gradila preko deset godina i njena gradnja je bila propraćena brojnim skandalima oko finansiranja. Prvobitni troškovi gradnje švajcarskog arhitektonskog studija Herzog&Meuron trebalo je da iznose 77 miliona eura. Na kraju su se konačni troškovi popeli na 789 miliona eura.

Stručnjaci visoku cijenu povezuju s činjenicoma da se pri gradnji posezalo za individualnim rješenjima, a ne industrijski proizvedenim djelovima, a jedinstvenu akustiku dvorane je trebalo zaštititi od buke prometne luke u kojoj se nalazi, što se pokazalo kao vrlo komplikovani naum. U kompleksu zgrade, koja je izgrađena na temeljima stare žitnice i čiji gornji dio podsjeća na jedra jedrenjaka, nalazi se i hotel i kompleks luksuznih stanova u koje takođe ne smiju da dopiru zvukovi iz koncertnih dvorana.

elbphilharmonie

Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektovala prošle godine preminula slavna arhitekta Zaha Hadid.

Gradonačelnik-premijer Hamburga, koji uživa status grada-savezne pokrajine, Olaf Šolc, objasnio je da su bivše gradske vlasti odgovorne za nezadovoljstvo građana vezano za drastični porast troškova gradnje.

Hamburg se otvarenjem Filharmonije na Labi nada novim impulsima za turizam. Ugledni dnevnik Njujork Tajms svrstao je Hamburg, kao jedini njemački grad, na listu gradova koje treba ove godine posjetiti, a kao jedan od razloga je navedena i nova zgrada filharmonije. Od svjetskog ugleda nove koncertne dvorane nove impulse očekuju i njemačka udruženja klasičnih muzičara.

Filharmonija na Labi će svojom arhitekturom i ponudom privući i one građane koji dosad nisu imali mnogo kontakata s klasičnom muzikom smatra Gerald Mertens, direktor Njemačkog udruženja orkestarskih muzičara. O zanimanju građana za novu filharmoniju svjedoči i podatak da su ulaznice za sve koncerte u ovoj sezoni rasprodate.