Ovaj glavni grad je zabranio crne automobile

Najnovija odluka predsjednika Turkmenistana je logičan slijed suludih poteza lidera ove zemlje

Gurbanguli Berdimuhamedov je na poziciji predsjednika naslijedio Saparmurata Nijazova, u svijetu poznatog samo kao Nijazov. Nijazov je vjerovatno bio najekscentričniji lider neke zemlje u novijoj istoriji, a Berdimuhamedov je na dobrom putu da ga sustigne.

On naime misli da bijeli automobili donose sreću. Stoga je odlučio da će iz glavnog grada biti uklonjeni svi crni automobili.

Posljednjih nedjelja gradske vlasti Ašgabata bez upozorenja konfiskuju crne automobile, posebno one čiji vlasnici nisu na vrijeme dobili dozvolu za farbanje automobila.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju upravo autolakireri. Cijena lakiranja automobila je za samo nekoliko dana skočila sa 7.000 na 11.000 manata, što je gotovo jednako prosječnoj godišnjoj plati.

Podsjećanja radi, Berdimuhamedov je predsjednik Turkmenistana od 2006. godine, a bitku s crnim automobilima vodi od 2015. godine, kada je zabranio uvoz crnih vozila.

Odličan start, ali još uvijek bezazlen u odnosu na njegovog prethodnika Nijazova koji se proglasio ocem svih Turkmena, mjesece u godini preimenovao je po članovima porodice, a na centralni gradski trg postavio je pokretnu skulpturu samog sebe izrađenu od zlata koja se okreće i prati putanju Sunca.