Nijemcima slobodno vrijeme vrijednije od novca

Nakon što je na desetine hiljada njemačkih radnika u industrijskom sektoru obustavilo rad, kao znak podrške sindikatu koji zahtjeva povećanje plata za šest odsto i smanjivanje broja radnih sati, stiče se utisak da njemački radnici više cijene slobodno vrijeme od novca

Desetine hiljada njemačkih radnika u industrijskom sektoru je obustavilo rad, u znak podrške sindikatu IG Metal koji zahtijeva šestoprocentno povećanje plata i pravo na smanjivanje broja radnih sati. Međutim, više od od šestpostotnog povećanja plata kojim sindikat želi da kompenzuje inflaciju, veći problem za poslodavce je fleksibilna radna nedjelja.

IG Metal traži da radnici steknu pravo na smanjenje broja radnih sati sa sadašnjih 35 na 28 nedjeljno (četiri dana po šest sati i petkom samo četiri sata) ako se brinu o djeci ili o starijoj ili bolesnoj rodbini. U puno radno vrijeme mogli bi da se vrate poslije dvije godine.

To su poslodavci odbili, ali sindikati su uporni i ne odustaju. To opravdavaju tvrdnjom kako njemački radnici u industriji ionako već rade manje od njihovih kolega u drugim zemljama te bi skraćenje radnog vremena smanjilo konkurentnost njemačke ekonomije. Navode kako je prosječno radno vrijeme u kompanijama metaloprerađivačima u Njemačkoj bilo 35,4 sata nedjeljno 2016. godine u poređenju sa 35,8 u Francuskoj, 37 u Velikoj Britaniji te čak 38,4 u Španiji.

Opravdanje takođe vide i u nedostatku kvalifikovanih radnika koji bi zamijenili one koji bi smanjili svoju radnu nedjelju. Ne sviđa im se ni ideja da ti radnici i dalje dobijaju punu platu iako rade manje. Sindikati se, pak, pozivaju i na društvenu odgovornost pri kojoj su poslodavci dužni da doprinesu pitanjima porodice. Kao rješenje za novčana potraživanja poslodavci su predložili jednokratnu isplatu od 200 evra u prva tri mjeseca ove godine i dvopostotno povećanje plata od maja.

Nemački su sindikati na ovako izdašna traženja podstaknuti su odličnom prošlom godinom. Na slične se zahtjeve pripremaju i radnici u drugim industrijama.

Prije dvadeset godina, uticajni Die Zeit je u svojoj analizi situacije tvrdio kako Nijemci zaista rade previše. Ne samo metalski ili drugi radnici već i ljekari, savjetnici, konobari, učitelji, pa i brokeri, prosječno vrijeme nedjeljno u Njemačkoj 43,5 sati, što je dosta više nego prije 20 godina.

Kada se u sve to uračuna i 16,9 km prosječnog puta s posla i na posao, tada je jasno da slobodnog vremena ostaje jako malo.

U njemačkim medijima nalaze se i tvrdnje prema kojima bi radnici više cijenili fleksibilniju radnu nedjelju od povećanja plate. Slobodno vrijeme, u kojem nema više nikakve potrebe da se bude raspoloživ ili da se frekventno provjerava elektronička pošta, sve je više na cijeni u najvećoj evropskoj ekonomiji. Dosadašnja mogućnost rada na pola radnog vremena, ali uz manju platu, sasvim sigurno više neće biti dovoljna.