Kina ima više korisnika interneta nego Evropa stanovnika

Svijet

Broj korisnika interneta u Kini, već najviši na svijetu, još je porastao za 5,6 posto u 2017. da bi krajem decembra iznosio 772 miliona osoba, što je više od broja stanovnika Evrope

Ukupno 55,8 posto od 1,4 milijarde Kineza sada se smatra korisnicima interneta, objavio je u srijedu u saopštenju Centar za informiranje o internetu (CNNIC), vladino tijelo.

Kina je tako dobila 41 milion korisnika interneta za godinu dana, što je više od cjelokupnog stanovništva Kanade.

Posebno je omiljen mobilni internet: približno 753 miliona Kineza, ili 97,5 posto korisnika interneta, upotrebljava smartfon za pristup vebu.

Peking drastično ograničava lokalni internet blokirajući pristup iz Kine brojnim stranim internet stranicama – Fejsbuku, Instagramu, Guglu, Jutjubu, Tviteru, kao i brojnim zapadnim medijima, cenzurišući strogo sadržaje na društvenim mrežama i kineskim stranicama.

Komunistički režim koji je pokrenuo ambiciozan plan Internet Plus svejedno otvoreno računa na razvoj snažne digitalne ekonomije, ohrabrujući inovativne startapove i stalnu eksploziju e-trgovine.

Broj korisnika interneta koji kupuju online skočio je za 14,3 posto u 2017. na oko 533 miliona potrošača, gotovo 68 posto korisnika koji kupuju putem smartfona.