Brijanson – najviši i najluksuzniji gradić Francuske

City

Na nadmorskoj visini od oko 1326 metara nalazi se splet pet dolina, a Briançon (Brijanson) je najviši gradić u toj oblasti Francuske

Ovaj grad istorije i umjetnosti, koji je u 18. vijeku utvrdio francuski vojni arhitekta Vauban, danas je lokalitet UNESCO svjetske baštine upravo zbog svoje izuzetne grupe utvrđenja izgrađenih između 18. i 20. vijeka, kako bi se poboljšao sistem odbrane grada od Austrougarske.

Jednom kada prođete kapijama Pignerol, nevjerovatan slikoviti pejzaž starog grada ukazaće se pred vama. Za ljubitelje arhitekture ovo je divna prilika da istraže crkvu iz 18. vijeka Notre Dame ili Kordeliers crkvu iz 14. veka, kao i šarmantni trg Plejs Darmes koji okružuju tipične provansalske kuće i fontane.

Ono što je posebno zanimljivo za ovu regiju je podatak da se tokom zime Brijanson pretvara u omiljenu destinaciju ljubitelja skijanja budući da se u njegovoj blizini nalazi ski centar Ser Ševalje. To je skijaška regija u alpskom dijelu Francuske koju čini gradić Brijanson i obližnja sela i predstavlja jednu od vodećih francuskih skijaških oblasti.

Ova oblast za pasionirane skijaše proteže se od Brijansona do Lautaret prolaza i najveći je ski centar Južnih Alpa. Bezbroj aktivnosti vam je na raspolaganju tokom cijele godine od brdskog biciklizma i planinarenja ljeti, do skijanja na čak 250 km dugim stazama sa čak 62 ski lifta. Ukoliko ne skijate otisnite se u vožnju sankama koje vuku psi malamuti.

Ukoliko niste skijaš, onda ćete u Brijansonu i okolnim selima sigurno uživati u specijalitetima francuske kuhinje koja je nadaleko čuvena. Naša preporuka je da posjetite autentična i šarmantna mjesta kao što su Le Bistrot de la Pe gde je na meniju tradicionalna francuska kuhinja ili restoran Le Regain.

Hrana u Francuskoj pršti od ukusa i mirisa. Provansalska jela su jednostavna, osvježavajuća i obavezno se konzumiraju uz čašu dobrog vina.

U slobodno vrijeme možete posjetiti mnogobrojne umjetničke galerije, biblioteku ili bioskop u Brijansonu ili nabavite neki suvenir u mnogobrojnim prodavnicama poklona.

Kada je smještaj u pitanju na raspolaganju su vam mnogi smještajni kapaciteti u samom Brijansonu ili pak u ski centru Ser Ševalje, ili možda u okolnim selima.